Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - در حالي روزبه‌روز به معضلات بافت‌هاي ناکارآمد شهري اصفهان افزوده مي‌شود که با گذشت 10 سال از برنامه‌ريزي براي بازآفريني بافت شهري تنها 35 درصد اهداف محقق شده است.

خبرگزاري مهر - گروه استان‌ها: برخي دندان خراب و برخي وصله ناجورِ شهرِ اصفهان مي‌نامندش و اين در حالي است که اين دندان خراب همچون موريانه‌اي به جان بافت تاريخي و جديد شهر اصفهان افتاده و در برخي مناطق چرخ موتور توسعه محلات شهر اصفهان را کند کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وضعيت بافت فرسوده در اصفهان در حالي است که به گفته متوليان امر يک‌سوم جمعيت کشور در بافت‌هاي فرسوده و ناکارآمد شهري زندگي مي‌کنند.
مطابق آماري که سخنگوي کميسيون عمران مجلس ارائه کرده است حدود 77 هزار هکتار بافت فرسوده مصوب و همين مقدار بافت ناکارآمد در کشور داريم. با اين تفاسير بالاي 130 هزار هکتار از مساحت کشور با اين معضل دست‌وپنجه نرم مي‌کنند.
خلاء همکاري بين بخشي
اما ساماندهي بافت‌هاي فرسوده تنها بر عهده يک دستگاه نيست بلکه رفع اين مشکل نيازمند همکاري بين بخشي ميان نهادهاي مختلف اعم از وزارت راه و شهرسازي، شهرداري‌ها، سازمان ميراث فرهنگي و ... است.

اين در حالي است که پيش‌ازاين معاون وزير راه و شهرسازي گفته است: در پروژه‌هاي بازآفريني به‌جاي انتخاب پروژه‌هاي سودمحور و سوداگرانه از پروژه‌هاي خرد مقياس استفاده کرديم تا بتوانيم به‌واقع نياز واقعي ساکنان را برطرف کنيم.
ايزدي با بيان اينکه درحال حاضر 410 پروژه خرد مقياس با هدف توسعه خدمات موردنياز محلات در بافت‌هاي داراي آسيب اعم از حاشيه‌اي، مياني و فرسوده در حال انجام و يا به اتمام رسيده‌اند اضافه کرد: قطعاً اين پروژه‌ها در ذات خود داراي مشکلاتي هستند که بايد موردبررسي قرارگرفته و آسيب‌شناسي شوند. ما سعي داريم تا سياست بازآفريني را در اولويت سياست‌هاي دولت در اين حوزه قرار دهيم که براي اين هدف بايد ساختار مناسبي را ايجاد و به پشتوانه آن حرکت کنيم.
مديرعامل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران در ادامه با تأکيد بر اينکه سياست بازآفريني، سياستي جامع و يکپارچه بوده و براي هدايت روند رشد و توسعه شهرها در پاسخ به چالش‌هاي برآمده از تغييرات و نيازهاي نسل جديد به کار گرفته‌شده است گفت: اين سياست در صورت اجرا در نهايت ضمن پيشگيري و حل مشکلات شهري به يک پيشرفت و بهبود پايدار اقتصادي، کالبدي، اجتماعي و محيطي منجر خواهد شد.
و اما بافت فرسوده شهري معضل اين روزهاي مسئولان و شهروندان اصفهاني است چراکه همگان بر اين باورند هرگونه آسيب ايجادشده در اين بخش‌ها مي‌تواند به همه نقاط شهري تسري يابد.
از جمله عمده‌ترين اين مشکلات مي‌توان فرسوده شدن تأسيسات شهري، مامن خوبي براي معتادان کارتن‌خواب، ايجاد سدي براي خدمت‌رساني و امدادرساني به ساکنان اين بخش و .... نام برد.
به‌جاي هزينه‌ در حاشيه‌ شهرها براي احياي بافت فرسوده هزينه کنيم
اما در اين راستا فتح‌الله معين، رئيس کميسيون امور اقتصادي، حقوقي و گردشگري شوراي اسلامي شهر اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به وجود بافت فرسوده موجود در منطقه مرکزي شهر اصفهان اظهار مي‌کند: در حال حاضر عبور و مرور در کوچه‌هاي اين بافت دچار اشکال است و در صورت ايجاد هر گونه حادثه احتمالي امکان خدمت‌رساني مناسب به دليل نبود فضاي تردد مناسب خودروهاي امداد و نجات وجود ندارد.
وي با بيان اينکه بسياري از خانه‌هاي موجود در بافت فرسوده نيز با مشکل قيمت‌گذاري و همچنين انحصار ورثه روبرو هستند، مي‌افزايد: ازاين‌رو براي ساماندهي اين بخش از بافت شهري اصفهان بايد برنامه‌ريزي بيشتري صورت پذيرد.

رئيس کميسيون امور اقتصادي، حقوقي و گردشگري شوراي اسلامي شهر اصفهان معتقد است هزينه‌هاي بدون برنامه‌ريزي به‌ويژه در حاشيه شهر زمينه‌ساز افزايش مهاجرت به حاشيه اصفهان از شهرها و روستاهاي ديگر مي‌شود و مي‌گويد: با توجه به اين موضوع کنترل ساخت‌وسازها و جلوگيري از احداث واحدهاي ريزدانه و غيراصولي و ايجاد معابر غيررسمي و غيراستاندارد که مي‌تواند سبب ايجاد معضلات بعضاً لاينحل در اين مناطق شود، از اهميت خاصي برخوردار است.
وي با بيان اينکه هزينه اعتبارات بدون برنامه‌ريزي در حاشيه‌ها و توسعه ساخت‌وسازها زمينه‌ساز سود بردن دلالان و زمين فروشان خواهد شد، مي‌افزايد: ازاين‌رو ضروري است که شهرداري نسبت به مراقبت از حاشيه‌هاي شهر توجه بيشتري داشته باشد.
ورود حساب نشده به بافت فرسوده سبب از بين رفتن بازارهاي قديمي و فعاليت‌هاي مولد در اين گونه مناطق شده است
معين با بيان اينکه شهرداري بايد تمرکز خود را در راستاي بهره‌برداري از بافت فرسوده درون‌شهري بگذارد، تصريح مي‌کند: بايد توجه داشت که طبقه متوسط بيشترين تأثير را در رونق اقتصاد شهري، افزايش اشتغال و توانمندسازي اقشار ضعيف داشته و جلب مشارکت و همراهي آن‌ها مي‌تواند عامل موفقيت در برنامه‌هاي توسعه‌اي باشد.
وي با تأکيد بر اينکه در گذشته اين طبقه از جامعه شهري اصفهان بسيار فعال و پويا بوده و تأثير جدي در توسعه شهري اصفهان داشت، مي‌افزايد: متأسفانه انجام هزينه‌هاي زياد بر روي برخي از طرح‌هاي بزرگ بدون در نظر گرفتن همراهي و مشارکت جدي طبقه متوسط شهري نتوانسته تحرک مؤثري در توسعه شهري ايجاد کند.
رئيس کميسيون امور اقتصادي، حقوقي و گردشگري شوراي اسلامي شهر اصفهان با تأکيد بر اينکه ورود حساب‌نشده به بافت فرسوده سبب از بين رفتن بازارهاي قديمي و فعاليت‌هاي مولد در اين‌گونه مناطق شده است، ابراز مي‌کند: ازاين‌رو ايجاد تحرک بيشتر در اين مناطق ، ايجاد محيط مناسب‌تر در راستاي فعاليت طبقه متوسط شهري، انجام اموري همچون تسريع در آزادسازي و تکميل معابر و خيابان‌ها در مناطق قديمي شهر اصفهان و ايجاد امکانات بيشتر ازنظر پرداخت‌هاي نقدي و غيرنقدي به مالکين پلاک‌هاي واقع در مسير ضروري است.
وي در ادامه با اشاره به گوشه‌اي از اقدامات صورت گرفته طي چند سال اخير در شهر اصفهان مي‌افزايد: در اين راستا در مناطقي مانند زينبيه نسبت به آزادسازي شبکه معابر اقدام کرده‌ايم که خروجي خوبي نيز داشته است. ضمن اينکه احياي ميدان امام علي(ع) نيز در اين زمينه تأثير بسزايي را در منطقه مرکزي شهر داشته و مي‌توان اجراي پروژه‌هايي ازاين‌دست را عامل محرکه اصلاح و بازآفريني بافت فرسوده عنوان کرد.
بافت فرسوده اصفهان جذابيتي براي سرمايه‌گذاران ندارد
معين با اشاره به اينکه مصوبات شوراي شهر اصفهان تاکنون در راستاي حمايت از بازآفريني بافت فرسوده شهر اصفهان بوده است، مي‌افزايد: تصويب لوايح شهرداري در خصوص تخفيف 70 درصدي صدور پروانه ساختمان و عوارض ساخت‌وساز ازجمله اين مصوبات بوده است ضمن اينکه براي احيا، مرمت و تغيير کاربري خانه‌هاي تاريخي در دل بافت فرسوده نيز تسهيلاتي را در نظر گرفته‌ايم هرچند آن‌طور که بايد مورد اقبال قرار نگرفته است.

وي همچنين از مصوبه‌اي در هيات دولت در خصوص احياي خانه‌هاي تاريخي پرده برمي‌دارد و ادامه مي‌دهد: در هيات دولت طرحي به تصويب رسيد که بر اساس آن ادارات دولتي مي‌توانند خانه‌هاي تاريخي را خريداري، مرمت و با تغيير کاربري از آن‌ها بهره‌برداري کنند که اجراي اين طرح نيز همچنان در شهر اصفهان مورد غفلت واقع‌شده است.
رئيس کميسيون امور اقتصادي، حقوقي و گردشگري شوراي اسلامي شهر اصفهان اضافه مي‌کند: همچنين يادآور مي‌شوم که بافت فرسوده شهر اصفهان هنوز جذابيتي براي سرمايه‌گذاران ندارد و بايد اقدامات بيشتري براي اين بافت شهري صورت پذيرد.
اصفهان دو هزار و 300 هکتار بافت فرسوده مصوب دارد
حسين جعفري، مديرعامل سازمان نوسازي شهرداري اصفهان با يادآوري اينکه در شهر اصفهان مطابق با مصوبه کميسيون ماده 5 و کميسيون عالي شهرسازي استان اصفهان دو هزار و 300 هکتار بافت فرسوده وجود دارد در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار مي‌کند: اين بافت فرسوده در همه مناطق شهرداري اصفهان پراکنده هستند اما فراواني آن در مناطق مرکزي بيش از ديگر مناطق است.
وي تعريف بسته‌هاي تشويقي تا 70 درصد تخفيف براي ساخت‌وساز در بافت فرسوده را از مهم‌ترين تسهيلات در نظر گرفته‌شده از سوي شهرداري براي احياي بافت فرسوده شهري اصفهان عنوان مي‌کند و مي‌گويد: دولت نيز بنا بر وعده‌هايي که داده وديعه تا سقف 50 ميليون تومان براي اين بخش را در دستور کار قرار داده است.
مديرعامل نوسازي و بهسازي شهرداري اصفهان که معتقد است بازآفريني بافت‌هاي پيچيده شهري فرايندي پيچيده است، مي‌افزايد: بايد توجه داشته باشيم که 60 درصد از بناهاي موجود در بافت فرسوده فاقد سند ملکي است و بايد در قالب فرآيندي نسبت به سنددار کردن اين بناها اقدامات لازم صورت پذيرد.
طي 10 سال تنها 35 درصد از بافت فرسوده اصفهان احيا شد
وي با بيان اينکه بر اساس برنامه‌هاي چهارم و پنجم توسعه قرار بود سالانه 10 درصد از بافت فرسوده شهر اصفهان احيا و بازآفريني شود، ادامه مي‌دهد: اين در حالي است که با گذشت بيش از 10 سال تنها درمجموع موفق به بازآفريني 35 درصد از بافت فرسوده شهر اصفهان شده‌ايم.
جعفري با تأکيد بر اينکه همه اسناد بالادستي براي احياي بافت فرسوده موجود است و در اين زمينه قوانين خوبي را نيز تصويب کرده‌اند، تصريح مي‌کند: در اين راستا ضروري است، همه دستگاه‌هاي ذي‌ربط ازجمله مسکن و شهرسازي، ميراث فرهنگي، دستگاه‌هاي خدماتي و شهرداري‌ به ميدان بيايند تا بتوان در قالب برنامه اجرايي منسجم نسبت به احياي بافت فرسوده اصفهان اقدام کرد.
امروز در شهر اصفهان چندين شرکت مهندسي بازسازي سازه‌هاي سنتي آماده کار هستند که براي فعاليت برنامه‌اي ندارندوي به تشکيل ستاد بازآفريني بافت فرسوده شهري در استان اصفهان و به‌تبع آن در شهر اصفهان اشاره مي‌کند و مي‌گويد: اين ستاد از دو سال گذشته آغاز به کار کرده و خروجي نسبتاً خوبي را نيز درزمينهٔ هماهنگي بين دستگاه‌ها براي احياي بافت فرسوده داشته است.
ميراث نيّت و بودجه‌اي براي احياي بافت فرسوده ندارد
محمد مسعود، عضو هيات علمي دانشکده معماري و شهرسازي دانشگاه هنر اصفهان با يادآوري اينکه بنا بر گزارش‌هاي زمين‌شناسي تقريباً تمام شهرهاي ايران روي گسل بنا شده‌اند، به خبرنگار مهر مي‌گويد: اصفهان نسبت به بسياري از شهرهاي هم‌سطح خود به لحاظ ايمني در برابر زلزله شرايط بهتري دارد اما اين امر سبب نمي‌شود که در معرض حوادث طبيعي قرار نداشته باشد.

وي با اشاره به اينکه ما سعي بر آن داشته‌ايم تا در مطالعات خود در حوزه نظام‌مهندسي بخش زلزله را موردتوجه قرار دهيم، مي‌افزايد: ازاين‌رو در نظارت و محاسبات به اين مهم توجه شده است.
عضو هيات علمي دانشکده معماري و شهرسازي دانشگاه هنر اصفهان همچنين به مستحکم نبودن خانه‌هاي تاريخي در شهر اصفهان اشاره مي‌کند و ادامه مي‌دهد: اين خانه‌ها با توجه به نوع مصالحي که در آن‌ها به‌کاررفته است امروزه استحکام خوبي را ندارند و نياز به استحکام‌بخشي دارند.
وي کمبود بودجه ميراث فرهنگي براي بازسازي و مقاوم‌سازي بناهاي تاريخي را از ديگر مشکلات موجود در شهر اصفهان مي‌داند و اظهار مي‌کند: ميراث فرهنگي حتي در تأمين بودجه براي نگهداري بناهاي تاريخي هم مانده است و بودجه‌اي براي مقاوم‌سازي اين بناها ندارد.
شرکت‌هاي بازسازي بافت فرسوده اصفهان برنامه‌اي براي اجرا ندارند
مسعود به نبود برنامه‌ريزي مناسب در شهر اصفهان براي بازسازي و مقاوم‌سازي بافت تاريخي فرسوده نيز اشاره مي‌کند و ادامه مي‌دهد: اين در حالي است که امروز در شهر اصفهان چندين شرکت مهندسي بازسازي سازه‌هاي سنتي آماده کار هستند که براي فعاليت برنامه‌اي ندارند.
وي تصريح مي‌کند: برنامه‌ريزي براي مقاوم‌سازي بناهاي تاريخي شهر اصفهان بر عهده ميراث فرهنگي است که تاکنون در اين خصوص نيز علي‌رغم عنوان در برخي از جلسات هنوز اقدامي صورت نگرفته است.
عضو هيات علمي دانشکده معماري و شهرسازي دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به لزوم اجراي پدافند غيرعامل در بناهاي تاريخي شهر اصفهان ابراز مي‌کند: ما نبايد تنها به آرامش امروز توجه داشته باشيم بلکه با عبرت گرفتن از حوادث ديگر استان‌ها و شهرهاي کشور اقدامات پيشگيرانه را موردتوجه قرار داده و حمايت‌هاي مادي و معنوي پس از وقوع حوادث را قبل از حادثه اعمال کنيم.
بر اين اساس از همه دستگاه‌هاي مسئول انتظار مي‌رود که با همراهي و همکاري منسجم در خصوص بازآفريني بافت فرسوده شهري گام بردارند تا کوچه‌پس‌کوچه‌هاي اصفهان نيز همچون خيابان‌ها و ميادين اصلي مأمن خوبي براي تردد و افزايش کيفيت زندگي شهروندان باشد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۲۷۰۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت راه‌اندازی دفتر تسهیل‌گری در شهرستان ابهر

به گزارش خبرگزاری مهر، جعفر قزوینیان در جلسه بازآفرینی شهری ابهر با بیان اینکه باید دست به دست هم داده و در خصوص بازآفرینی شهری انرژی بیشتری گذاشته شود، افزود: در جلسه پیشنهادات چند پروژه مطرح شد که معتقدیم این پیشنهادات می‌تواند در رفع معضلات شهری مؤثر باشد.

وی با تاکید بر اینکه دفتر تسهیل‌گری در شهرستان ابهر باید راه‌اندازی شود، اظهار کرد: انتظار داریم شهرداری ابهر همکاری لازم را در خصوص راه‌اندازی این دفتر داشته باشد.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، یادآور شد: با راه‌اندازی دفتر تسهیل‌گری در این شهرستان، کارگزاری برای این دفتر انتخاب خواهد شد تا بتوانیم به صورت جدی وارد کار شده و از ظرفیت مردم و مسئولان استفاده کنیم.

قزوینیان تاکید کرد: این دفاتر راهنمایی‌ها، اطلاعات و مشوق‌های لازم را به ساکنان برای تحقق اهداف و سیاست‌های حوزه بازآفرینی شهری ارائه می‌دهند.

وی با بیان اینکه تبلیغات گسترده در شناساندن و معرفی مشوق‌ها به مردم بسیار مؤثر است، خاطرنشان کرد: باید در این خصوص جلسات متعددی با سازنده‌ها برگزار شود تا مسائل در جلسات بررسی و گزارش داده شود؛ چرا که این مهم در پیشرفت کار تأثیرگذار خواهد بود.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با اشاره به اینکه بازآفرینی شهری اعتبار خاصی از طریق سازمان مرکزی به صورت مستقیم ابلاغ نمی‌کند، ادامه داد: این در حالی است که اداره‌کل راه و شهرسازی استان ظرفیت‌های خوبی داشته و می‌تواند به شهرداری نیز کمک کند.

قزوینیان تصریح کرد: همچنین این مجموعه از طریق کمیسیون ماده ۵ ظرفیت بالقوه‌ای دارد، به همین خاطر شهرداری ابهر می‌تواند پیشنهادهای خوبی در این خصوص به ستاد ارائه دهد تا اقدامات و کارهای لازم انجام گیرد.

وی، با بیان اینکه می‌توان از طریق مولدسازی از اعتبارات پروژه‌هایی که در سطح استان تعریف شده استفاده کرد، گفت: در این راستا شهرداری ابهر باید پروژه‌هایی را که برای مردم و شهرستان مفید و جذاب است، ارائه دهد.

گفتنی است، نخستین دفتر تسهیل‌گری در محله سعدی جنوبی شهر زنجان که دارای بافت فرسوده با ارزش تاریخی می‌باشد، ایجاد شده است.

کد خبر 6098669

دیگر خبرها

  • ضرورت راه‌اندازی دفتر تسهیل‌گری در شهرستان ابهر
  • برگزاری ۵ رزمایش برای نوسازی بافت های فرسوده
  • عکس‌های تکان‌دهنده از سردر یک باشگاه لیگ برتری؛ بافت فرسوده یا ساختمان باشگاه صنعت نفت آبادان؟
  • بسته تشویقی ویژه بافت‌های فرسوده شهر اصفهان اعلام شد
  • ۱۹ شهر به بازآفرینی شهری استان همدان افزوده شد
  • بافت‌های فرسوده شهری، فرصتی برای توسعه گردشگری
  • آغاز اجرای طرح چهره به چهره در محلات فرسوده با ۷۰۰ گروه
  • رشد ۴۰۰ درصدی طرح‌های بازآفرینی شهری در پایتخت
  • نوسازی ۴۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در قالب نوسازی بافت‌های فرسوده تا پایان سال
  • مسیرگشایی در بافت فرسوده خوی با اعتباری بالغ بر ۳۹۰ میلیاردتومان